Merkkipäivälahja, läksiäislahja, eläkelahja - Millä sinä muistat työntekijöitä?

Merkkipäivät ovat elämän kohokohtia, joiden aikana muistaminen jättää lämpimän tunteen pitkäksi aikaa lahjansaajalle – sillä juhla on usein juhla vasta jaettuna toisten ihmisten kanssa. Oli kyseessä sitten syntymäpäivälahja, häälahja, vuosipäivälahja, vanhempainvapaalahja, eläkelahja, läksiäislahja, tupaantuliaislahja, valmistujaislahja, äitiyslomalahja tai lahja, jolla onnitellaan uuden lapsen syntymästä, merkkipäivänä muistaminen on pieni ele, jolla on suuri vaikutus.  

Merkkipäivänä muistaminen vahvistaa henkilökohtaisen elämän ja työelämän suhteita 

Merkkipäivälahja on perinteisesti läheisille tapa osoittaa kiintymystään sekä onnitella saavutuksista. Ele vahvistaa ihmissuhteita, sillä läheisten huomioimisessa teot puhuvat vahvaa kieltä. Merkkipäivälahjalla on kuitenkin tärkeä paikka myös työelämässä niin työntekijöitä kuin yhteistyökumppaneita muistaessa, sillä yhtä lailla työelämän hyvinvoivat ihmissuhteet luodaan konkreettisilla teoilla.  

Työnantaja, joka muistaa työntekijöitään lahjalla elämän tärkeissä hetkissä, osoittaa, että arvostaa heitä yksilöinä. Huomaavainen työnantaja luo työntekijälle tunteen, että hänet nähdään myös työyhteisössä yksilönä ja yhteisön tärkeänä jäsenenä, mikä vaikuttaa suoraan myös työhön sitoutumiseen. Työnantaja, joka muistaa muulloinkin kuin työntekijän saadessa kymmenvuotisen uran yrityksessä täyteen, todennäköisesti pääsee myös onnittelemaan pitkän uran yrityksessä tehneitä useammin. 

Miten valita sopiva merkkipäivälahja? 

Usein merkkipäivälahjan hankinta itsessään ei ole vaikeaa, mutta lahjan valinta sen sijaan on. Edes läheisten toiveita ja tarpeita ei lahjanantaja aina osaa täysin arvata, ja kysyminen usein vähentää yllätyselementtiä, joka muistamisessa on osa hauskuutta. Luonnollisesti työnantaja ei myöskään voi tuntea kaikkien työntekijöidensä mieltymyksiä. Miten valita lahja, joka on yksilöllinen ja osuva niin lahjansaajalle kuin merkkipäivän teemaan – jollei tarkalleen tiedä, mitä lahjansaaja haluaisi? 

Lahjakortti, jonka valikoima on tarpeeksi laaja, on usein osuvin vaihtoehto. Itsevalittu lahja aidosti ilahduttaa, sillä lahja on varmasti saajansa näköinen. Samalla lahjakortin valikoima itsessään on lahjansaajalle yllätys, eikä ennalta arvattu.  

Hääpäivän muistaminen on kaunis ele työnantajalta

Häitään juhliva työntekijä ilahtuu yrityksen antamasta häälahjasta takuuvarmasti. Työntekijän hääpäivälahjaa ei kuitenkaan ole helppo valita, sillä häät ovat tunteikas ja suuri juhlanaihe. Onneksi Delicardin monipuoliset tuotevaihtoehdot takaavat onnistuneen häälahjahankinnan, sillä lahjan saaja saa valita mieluisensa itse. Tästä syystä Delicard® onkin se paras lahjaidea!

Juhlantuntua eläkelahjalla

Eläkkeelle siirtyminen on arvokas hetki, jolloin työyhteisö haluaa kiittää työvuosista ja toivottaa onnea tulevaan. Lahja eläkkeelle lähtevälle voi kuitenkin tuottaa päänvaivaa – Kyseessä on iso merkkipäivä, jota henkilö on todennäköisesti odottanut jo vuosia. Delicard®-lahjakortti tarjoaakin eläkkeelle jäävälle lahjan saajalle valinnanvapautta yhdistettynä laadukkaaseen tuotelahjaan.

Läksiäislahjat luovat iloisia muistoja

Läksiäislahja on mukava tapa kiittää uusiin haasteisiin siirtyvää kollegaa, kuten myös perhevapaalle jäävää työkaveria on tapana muistaa. Yrityslahja logolla varustettuna on henkilöstölahjojen klassikko, mutta erityisempi Delicard®-lahjakortti on loistava lahjaidea niin työpaikkaa vaihtavalle kuin äitiys- tai isyysvapaalle jäävälle.

Vaikka työntekijän läksiäislahjaa ei lasketa tuloverolain mukaan merkkipäivälahjaksi, se voidaan katsoa verovapaaksi vähäiseksi muuksi lahjaksi. Lahjansaajalle takuulla mieleinen läksiäislahja onkin juuri yksilöity lahjakortti, jonka myös Verohallinto hyväksyy verovapauden piiriin. Tärkeää on kuitenkin varmistaa, että sama läksiäislahjojen antamiskäytäntö koskee yrityksen koko henkilökuntaa. Lue lisää Verottajan nettisivuilta.

Delicard®-lahjakortilla voi muistaa yksilöllisesti mieltymyksiin katsomatta

Delicard®-lahjakortti on luotu yksilöllisiä lahjatoiveita varten, ja tarjoaa monipuolisen valikoiman laadukkaita ja vastuullisia tuotteita moneen eri käyttöön. Lahjakortin voivat tilata niin yksityishenkilöt kuin yritykset eri tarpeisiin.

Delicardin valikoimasta sopivan lahjan löytävät niin kodinsisustajat, kotikokit, herkkusuut, eräilijät, ulkoilijat, puutarhaharrastajat, askartelijat, korujen, designin ja arjen luksuksen arvostajat sekä he, jotka suosivat mieluummin aineettomia lahjoja, kuten treeniohjelman jäsenyyttä, suoratoistopalvelua tai lahjoitusta hyväntekeväisyyteen.  Delicard® sopii myös työntekijöille annettavaksi verovapaaksi lahjaksi tietyin edellytyksin. 

Tilaa Delicard®-lahjakortti 

 

Millaisissa tilanteissa työnantaja voi antaa verovapaan merkkipäivälahjan? 

Delicard® sopii myös työnantajille verovapaaksi lahjaksi, sillä se täyttää lähtökohtaisesti Verohallinnon määrittelyt verovapaalle lahjalle. Merkkipäivänä annetun lahjan tulee olla työnantajan valitsema ja rajattu tiettyyn esineeseen, palveluun tai yksilöityyn lahjakorttiin. Muut vapaasti valittavissa olevat lahjat ovat rahaan verrattavia suorituksia, eli työntekijän palkkaa, mikä ei täytä verovapauden edellytyksiä.

Työnantajan antama lahja on verovapaa, kunhan se täyttää työntekijöiden merkkipäivälahjoille asetetut verovapauden edellytykset. Verohallinnon ohjeistuksen mukaan työntekijän merkkipäiviksi voidaan lukea tavanomaiset merkkipäivät kuten 40-, 50-, 60- ja 70-vuotispäivä, hääpäivä ja eläkkeelle siirtyminen sekä erilaiset läksiäiset. Myös 10 vuotta työnantajan palveluksessa tai vastaava pitkäaikaisen työsuhteen merkkipäivä on perusteltu syy antaa työntekijälle merkkipäivälahja. Verovapaa merkkipäivälahja on tavanomainen ja kohtuullinen. Yrityksen ikää juhlistava merkkipäivä, kuten 50 vuotta yrityksen perustamisesta, on niin ikään Verottajan hyväksymä syy henkilöstölahjan antamiseen.

1. Työntekijän merkkipäivän verovapaa lahja 

Kun työnantaja muistaa työntekijää hänen henkilökohtaisena merkkipäivänään, verovapaat edellytykset täyttyvät, kun kyseessä on: 

  • Työntekijän syntymäpäivä 
  • Työntekijän hääpäivä 
  • Pitkäaikaisen palveluksen merkkipäivä (10 vuotta tai enemmän) 
  • Eläkkeelle siirtyminen.  
     

Työntekijän merkkipäivänä annetun verovapaan lahjan kohtuulliseksi arvoksi määritetään tämän 1-2 viikon bruttopalkkaa vastaava määrä. Jos työnantajalla on vakiintunut merkkipäivälahjakäytäntö, ei lahjan arvo voi kuitenkaan vaihdella työntekijöiden välillä. Mikäli merkkipäivää viettävän työntekijän palkka kuitenkin vaihtelee esimerkiksi provisiopalkkauksen vuoksi, voidaan 12 edellisen kuukauden bruttopalkan keskiarvoa käyttää laskemaan tarvittava 1–2 kahden viikon bruttopalkka. Kannattaa siis ottaa lahjan arvoa koskevat rajoitukset huomioon, jotta henkilöstölahjan osto menee suunnitelmien mukaan.

2. Työnantajan, eli yrityksen merkkipäivän verovapaa lahja

Verohallinto määrittää, että työnantajan merkkipäiviä, jotka täyttävät verovapaan lahjan edellytykset, ovat yrityksen ikään liittyvät merkkipäivät. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi työprojektin valmistumista ei lasketa työnantajan merkkipäiväksi. 

Lahjan arvoon vaikuttaa myös se, onko lahja annettu esimerkiksi yrityksen kymmen- vai satavuotisen merkkipäivän kunniaksi. Työnantajan merkkipäivän kunniaksi annettavan lahjan arvon on oltava sama koko henkilökunnalle ja sen tulee vastata myös muihin henkilöstölahjojen verovapauden edellytyksiin. Lue lisää verovapaista lahjoista.

Lahja jokaiseen merkkipäivään

Muista ja ilahduta merkkipäivän viettäjää yksilöllisellä lahjalla! Tilaa lahjakortit helposti verkosta tai pyydä tarjous suurempiinkin tilauksiin.