Verovapaa lahja työntekijälle 

Työntekijöiden palkitseminen sitouttaa työpaikkaan, lisää motivaatiota, ja parantaa työntekijäkokemusta. Miten palkita työntekijöitä erilaisissa tilanteissa verovapaasti? Tutustu koostamaamme tietopakettiin, jossa pohjana toimivat Verohallinnon henkilöstölahjoja koskevat ohjeistukset.

1. Verovapaat joululahjat ja muut sesonkilahjat 

Perinteisin tapa muistaa työntekijöitä lahjalla on yleensä sesonkilahja, kuten joululahja tai kesälahja, joka annetaan koko henkilökunnalle. Yritykset muistavat henkilöstöään usein kollektiivisesti esim. joulun aikaan tai yhteisissä tilaisuuksissa. Jotta lahja koko henkilöstölle voidaan antaa verovapaasti, siihen pätevät tietyt edellytykset. 

Lahjan tulee olla kollektiivinen (eli samanlainen koko henkilökunnalle) 

Kun sama lahja annetaan koko henkilöstölle samanarvoisena, täyttyy Verohallinnon edellytys lahjan kollektiivisuudesta. 

Lahjan tulee olla arvoltaan enintään 100 € per vuosi 

Lahjan verovapaus täyttyy, jos työntekijälle annettavien lahjojen arvo ei ylitä kalenterivuoden aikana 100 euron enimmäisrajaa. 

Lahjan käyttökohteen tulee olla rajattu

Jos lahjaksi valikoituu lahjakortti, tulee tämän valikoiman olla rajattu tiettyihin tuotteisiin tai palveluihin (vertaa esimerkiksi tavaratalojen yksilöimättömät lahjakortit, joilla voi ostaa mitä tahansa kyseisestä paikasta). Kunhan lahjakortin valikoima on rajattu, voi jokainen työntekijä valita lahjansa vapaasti. 

Lahjan tulee olla työnantajan valitsema

Työnantajan tulee valita lahjaksi esine, palvelu tai yksilöity lahjakortti (eli kun työnantaja on valinnut tietyn yrityksen tuotteen). Huomioithan, että vapaasti valittavissa oleva esine tai palvelu, tai työntekijän mahdollisuus valita lahja työnantajan etukäteen määrittelemistä vaihtoehdoista ei tee lahjasta veronalaista. Lisäksi rahana tai rahaan verrattavana suorituksena annettavat lahjat ovat verrattavissa työntekijän palkkaan, mikä ei täytä verovapauden edellytyksiä.

 Lue lisää Verohallinnon sivuilta (3.4.1.1.)

 

2. Lahja työntekijän merkkipäivänä

Työntekijöitä muistetaan usein myös heidän henkilökohtaisina merkkipäivinään, joille on määritelty myös verovapaat edellytykset.

Kyseessä tulee olla työntekijän syntymäpäivä, hääpäivä, pitkäaikaisen palveluksen merkkipäivä tai eläkkeelle siirtyminen.

Verohallinto määrittää, että ”Työntekijän tavanomaisia merkkipäiviä ovat esimerkiksi 40-, 50-, 60- ja 70-vuotissyntymäpäivät. Työntekijän merkkipäiviä ovat myös hääpäivä, pitkäaikaiseen palvelukseen perustuva merkkipäivä (10 vuotta tai enemmän) ja eläkkeelle siirtyminen.”

Lahjan kohtuullinen arvo on 1-2 viikon bruttopalkkaa vastaava määrä

Työntekijän merkkipäivänä annetun lahjan kohtuulliseksi arvoksi määritetään tämän 1-2 viikon bruttopalkkaa vastaava määrä. Jos työnantajalla on vakiintunut merkkipäivälahjakäytäntö, ei lahjan arvo voi kuitenkaan vaihdella työntekijöiden välillä. 

Lahja on työnantajan valitsema ja sen käyttökohde on rajattu

Myös merkkipäivänä annetun lahjan tulee olla työnantajan valitsema ja rajattu tiettyyn esineeseen, palveluun tai yksilöityyn lahjakorttiin. Muut vapaasti valittavissa olevat lahjat ovat rahaan verrattavia suorituksia, eli työntekijän palkkaa, mikä ei täytä verovapauden edellytyksiä. 

Lue lisää Verohallinnon sivuilta (3.4.1.2.)

 

3. Lahja työnantajan, eli yrityksen merkkipäivänä

Täyttääkö yrityksenne vuosia? Onnea, tätä on syytä juhlia!

Verohallinto määrittää, että työnantajan merkkipäiviä, jotka täyttävät verovapaan lahjan edellytykset, ovat yrityksen ikään liittyvät merkkipäivät. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi työprojektin valmistumista ei lasketa työnantajan merkkipäiväksi.

Työnantajan merkkipäivän lahjan arvo ei voi olla sama kuin työntekijän merkkipäivän lahja arvo (1-2 viikon bruttopalkka)

Työnantajan merkkipäivän kunniaksi työntekijälle annettavan lahjan arvo ei voi olla yhtä suuri kuin työntekijän omana merkkipäivänä saama lahja. Lahjan arvoon vaikuttaa myös se, onko lahja annettu esimerkiksi yrityksen kymmen- vai satavuotisen merkkipäivän kunniaksi.

Lahjan on oltava sama koko henkilökunnalle 

Myös työnantajan merkkipäivän kunniaksi annettavan lahjan arvon on oltava sama koko henkilökunnalle ja sen tulee vastata myös muihin henkilöstölahjojen verovapauden edellytyksiin (kts. ’jos annat lahjan koko henkilöstölle’)

Lue lisää Verohallinnon sivuilta (3.4.1.3.)

 

4. Läksiäislahja tai muu muistaminen

Työnantaja saattaa haluta muistaa työntekijöitään lahjoilla merkkipäivien lisäksi myös muissa tilaisuuksissa.  

Lahjan tulee olla kollektiivinen 

Muista työnantajan antamista lahjoista verovapaita ovat vain niin sanotut vähäiset muut lahjat, jos ne annetaan – tuttuun tapaan - kollektiivisesti koko henkilökunnalle. 

Lahja tulee antaa muuna kuin rahana tai siihen verrattavana suorituksena 

Verohallinto määrittää, että ”vähäisellä muulla lahjalla tarkoitetaan lähinnä jouluna koko henkilökunnalle annettavia pieniä muistamisia. Myös esimerkiksi läksiäislahja voi olla vähäinen muu lahja, jos antamiskäytäntö koskee koko henkilökuntaa.” Lisäksi määritetään, että työntekijän saama vähäinen muu lahja on verovapaa, jos se on saatu muuna kuin rahana tai siihen verrattavana suorituksena ja käytäntö koskee koko henkilökuntaa. 

Lahjan tulee olla arvoltaan enintään 100 € per vuosi 

Vähäisen lahjan arvo voi olla enintään 100 euroa. Jos työnantaja antaa työntekijöille useamman ’vähäisen lahjan’ vuodessa, näiden yhteenlaskettu arvo voi olla korkeintaan 100 euroa. Lahja voi olla työnantajan valitsema esine, palvelu tai yksilöity ja henkilökohtainen lahjakortti, joka oikeuttaa valitsemaan tuotteen tai palvelun useiden tuotteiden tai palveluiden joukosta (kuten Delicard®). 

Lue lisää Verohallinnon sivuilta (3.4.2.)

 

Delicard® tekee työntekijöiden verovapaasta palkitsemisesta helppoa

Delicard® on lahjakortti, joka mahdollistaa työntekijöiden palkitsemisen verovapaasti. Tällöin lahjaostokset eivät ole vain vaivattomia, vaan myöskin kustannustehokkaita. Delicard®-lahjakorttien valikoimasta löydät niin laadukkaita ja vastuullisia tuotteita uistimista suomalaiseen designiin, koruista retkeily- sekä kokkausvälineisiin sekä aineettomiin lahjoihin. Aineettomien lahjojen valikoimasta löytyy esimerkiksi suoratoistopalveluja, lehtitilaus, treeniohjelman jäsenyys tai lahjoitus hyväntekeväisyyteen.

Joka tilanteeseen ja juhlan aiheeseen

Tilaa lahjakortit helposti verkosta tai pyydä tarjous suurempiinkin tilauksiin!